Press "Enter" to skip to content

Asumisoikeusasunto – edullinen asumismuoto

Vuokrien noustessa monet ovat joutuneet miettimään, mistä, miten ja milloin edullisin asunto voisi löytyä. Erityisesti nopeasti kasvavilla paikkakunnilla ja pääkaupunkiseudulla edullista vuokra-asuntoa on oikeastaan tänä päivänä jopa lähes mahdotonta löytää. Millainen asuntomuoto olisi sitten kaikkein edullisin?

Asumisoikeusasunto – miksi se on niin edullista?

Verratessa eri asumismuotojen kustannuksia toisiinsa Suomen Rahatieto on selvittänyt, millainen asumismuoto on todellisuudessa kaikkein edullisin. Vertauksen mukaan alhaisimmat vuosittaiset asumiskulut olivat asumisoikeusasunnossa. Miksi asumisoikeusasunnossa asuminen on sitten niin edullista?

Asumisoikeusasuminen tarkoittaa omistus- ja vuokra-asumisen välimuotoa. Asumisoikeudella asuvan on maksettava asunnosta 15 prosentin omarahoitusosuus. Omarahoitusosuuden lisäksi asukkaan on yleensä vielä maksettava 1–3 kuukauden vastiketta vastaava takuusumma asuntoon muuttaessa, mutta tämä riippuu pitkälti siitä, millainen sopimus asumisoikeuteen on laadittu.

Vaikka asumisoikeuden saanut asukas ei omista asuntoa omistusasujan tapaan täysin, hänellä on täysin sama oikeus asua asunnossa. Asumisoikeuden saanut ei siis solmi määräaikaista vuokrasopimusta vuokralaisen tapaan, eli hän voi asua asunnossa niin pitkään kuin haluaa.

On hyvä pitää mielessä, että eri asumismuotojen kustannukset vaihtelevat myös suuresti sen mukaan, mikä paikkakunta on kyseessä. Lisäksi omistusasunnon kustannuksiin vaikuttaa esimerkiksi korkotaso, jonka omistusasuja on saanut asuntolainalleen.

Samalla tapaa lainasumma vaikuttaa asumiskustannuksiin – pääkaupunkiseudulla asunnon ostamiseksi vaaditaan huomattavasti suurempi laina kuin mitä pienemmältä paikkakunnalta asunnon ostava tarvitsee.

Myös asuntojen hintojen nousu vaikuttaa siihen, kuka hyötyy eniten. Asunnon ostaminen alueelta, jonka arvo on nousussa, hyödyttää tietysti omistusasujan sijoitusta olennaisesti. Toisaalta korkojen nousu voi suurentaa asumiskustannuksia omistusasunnossa merkittävästi.

Asumisoikeusasunto tarjoaa asujalle kuitenkin merkittäviä etuja. Asuja saa elämiseen samantyyppistä joustoa kuin vuokra-asunnossa, mutta toisaalta hänellä on oikeus asua asunnossa niin pitkään kuin itse haluaa.

Lisäksi asumisoikeusasuntoon on mahdollista tehdä joitakin muutostöitä, jolloin asunnosta voidaan tehdä enemmän omannäköinen. Asunnon jälleenmyynti voidaan myös jättää asunnon välittäjälle, jolloin asunnon vaihtaminen on helpompaa.