Press "Enter" to skip to content

Vuokralaisen oikeudet: Kymmenen asiaa, jotka sinun tulisi tietää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista

Vuokrasopimus on sopimus, jonka vuokralainen ja vuokranantaja allekirjoittavat vuokratessaan kiinteistön. Näissä asiakirjoissa määritellään molempien osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä muut vuokrasopimusta koskevat tärkeät yksityiskohdat. Jos olet uusi vuokralainen tai haluat vain olla varma, että olet tietoinen oikeuksistasi vuokralaisena, nämä vinkit auttavat sinua ymmärtämään, mitä vuokrasopimuksesta kannattaa etsiä ja mitä kysymyksiä kannattaa esittää vuokranantajalle.

Tarkista piilokustannukset

Vuokrasopimuksessa kerrotaan kaikki kulut, joista vuokralainen on vastuussa. Jotkin niistä eivät välttämättä ole ilmeisiä, joten niistä on hyvä keskustella vuokranantajan kanssa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi sähkö-, kaasu-, vesi-, internet-, televisio- ja puhelinmaksut, kunnallisvero sekä mahdollisten vahinkojen korjaamisesta, kiinteistön siivouksesta ja puutarhanhoidosta aiheutuvat kustannukset ovat kaikki vuokralaisen vastuulla. Muista selvittää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, kuka maksaa kiinteistön ylläpidosta ja korjauksista.

Kysy kunnossapito- ja korjausvastuista

Vuokrasopimuksessa määritellään, kuka vastaa kiinteistön korjaamisesta ja kunnossapidosta. Vuokranantaja on vastuussa kiinteistön rakenteista ja ulkoasusta. Vuokralainen vastaa kiinteistön sisätiloista. Tähän kuuluvat kaikki kiinteistön sisäiset rakenteet ja johdotukset, putkistot, sähköjohdot ja laitteet. Jos vuokralainen laiminlyö kiinteistön kunnossapidon, hänet voidaan häätää. Jos vuokranantaja laiminlyö kiinteistön kunnossapidon, vuokralainen ei voi ryhtyä toimenpiteisiin. Selvitä aina vuokrasopimuksessa, kuka vastaa kiinteistön korjaamisesta ja kunnossapidosta.

Image Source: FreeImages‍

Kiinteistön kunto vuokrasopimuksen päättyessä.

Monet vuokralaiset jättävät tämän kohdan huomiotta. On kuitenkin ratkaisevan tärkeää ymmärtää, miten vuokrasopimuksessa määritellään kiinteistön kunto vuokrasopimuksen päättyessä. Vuokrasopimuksessa määritellään, millaisessa kunnossa kiinteistön tulisi olla vuokrasopimuksen alussa. Vuokralaisen on palautettava kiinteistö alkuperäiseen kuntoonsa vuokrasopimuksen päättyessä. Toisin sanoen kiinteistön on oltava samassa kunnossa kuin se oli vuokrasopimuksen alkaessa. Jos näin ei ole, vuokralaisen on maksettava korjaukset tai korvattava tavarat uusilla. Jaksottaisessa vuokrasopimuksessa vuokranantaja ja vuokralainen sopivat kiinteistön kunnosta vuokrasopimuksen alussa. Vuokrasopimuksen päättyessä molemmat osapuolet tarkistavat kiinteistön kunnon ja allekirjoittavat lisäyksen. Lisäyksessä todetaan kiinteistön kunto vuokrasuhteen päättyessä. Molemmat osapuolet säilyttävät kopion lisäyksestä todisteena kiinteistön kunnosta vuokrasopimuksen päättyessä. Tästä voi olla paljon apua, jos vuokralaiselta peritään korjaus- tai vaihtokustannuksia.

Vuokranantajan oikeus päästä kiinteistöön.

Yleensä vuokranantajalla ei ole oikeutta päästä kiinteistöön, ellei kyseessä ole vakava ongelma, kuten tulva tai tulipalo, ellei vuokralainen ole maksanut vuokraa tai ellei vuokralaisten terveys ja turvallisuus ole vaarassa. Vuokrasopimuksen aikana vuokranantajalla on oikeus päästä kiinteistöön hätätilanteessa. Muissa tapauksissa hänen on saatava vuokralaisen suostumus ennen kiinteistöön menoa. Määräaikaisissa vuokrasuhteissa vuokrasopimuksessa olisi määriteltävä olosuhteet, joissa vuokranantaja voi tulla kiinteistöön.

Vuokra ja sen korottaminen.

Vuokrasopimuksessa olisi täsmennettävä, miten vuokra lasketaan ja miten se maksetaan. Vuokrasopimuksessa olisi myös oltava kaava siitä, miten vuokraa voidaan korottaa vuokrasuhteen aikana. Englannissa ja Walesissa vuokranantajan on noudatettava laillisia vuokrankorotussääntöjä, jos hän haluaa korottaa vuokraa vuokrasopimuksen aikana. Jos vuokrasopimus on allekirjoitettu 5. maaliskuuta 2019 jälkeen, säännöt ovat seuraavat: Jos vuokrasopimus on allekirjoitettu ennen 5. maaliskuuta 2019, säännöt ovat seuraavat: Jos vuokranantaja haluaa korottaa vuokraa, hänen on lähetettävä vuokralaiselle “vuokrankorotusilmoitus” vähintään 12 viikkoa ennen uuden vuokran voimaantuloa. Ilmoituksessa on mainittava vuokran uusi määrä ja päivämäärä, jolloin uusi määrä tulee voimaan.

Lisämaksut ja -veloitukset

Vuokrasopimuksessa on mainittava kaikki maksut ja maksut, jotka vuokralaisen on maksettava. Ne on eriteltävä vuokrasopimuksessa. Vuokranantaja voi veloittaa vuokralaiselta yleishyödyllisistä palveluista, kuten sähköstä, kaasusta, vedestä ja internetistä. Vuokrasopimukseen voi sisältyä muita maksuja, kuten “siivousmaksu”, jos vuokralainen ei hoida kiinteistöä.

Häätömenettelyt ja häätöperusteet

Vuokrasopimuksessa olisi määriteltävä olosuhteet, joissa vuokranantaja voi häätää vuokralaisen, ja irtisanomisaika, joka vuokralaiselle on annettava. Vuokranantaja voi häätää vuokralaisen vain, jos hänellä on siihen hyvä syy ja jos hän noudattaa oikeaa oikeudellista menettelyä. Ennen häätöä vuokranantajan on lähetettävä vuokralaiselle irtisanomisilmoitus. Irtisanomisajan on oltava vähintään yksi tai kaksi kuukautta. Kun irtisanomisaika on päättynyt, vuokranantaja voi hakea hallussapitomääräystä. Jos tuomioistuin hyväksyy määräyksen, vuokralaisen on poistuttava asunnosta. Vuokralaisella on oikeus puolustaa häätöä, jos hän on eri mieltä häätöperusteesta. Häätöperusteita on kaksi: 1. Sopimusrikkomus – Vuokralainen rikkoo vuokrasopimusta, ja vuokranantaja antaa hänelle irtisanomisilmoituksen. 2. Laittomat syyt – Vuokranantaja voi häätää vuokralaisen, jos hänellä on siihen hyvä syy. Häätöön johtavia syitä ovat:

Yhteenveto

Vuokralaisilla on oikeuksia, mutta heillä on myös velvollisuuksia. Varmista ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, että ymmärrät oikeutesi ja velvollisuutesi. Hyvin laaditussa vuokrasopimuksessa nämä on esitettävä selkeästi. Jos sinulla on kysyttävää vuokrasopimuksesta, pyydä vuokranantajaa selvittämään ne ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *